mökkikuva

mökkikuva

torstai 30. maaliskuuta 2017

Luther, Luther, Luther

kuva näyttelystä
Jälleen tapahtuu! Ensi viikolla Tohmajärven kirjastossa on näytteillä reformaation (uskonpuhdistus) kirjoja ja kirjoja reformaatiosta. Seinätauluissa esitellään Martin Lutherin elämäntyötä; samalla voi tutustua esillä oleviin kirjoihin. Vitriineissä on näytteillä kaksi arvokasta kirjaa: vuoden 1642 Koko Pyhä Raamattu ja Missale Aboense vuodelta 1648. Kumpikaan kirja ei ole alkuperäinen, vaan ne ovat näköispainoksia.
Lucas Cranach vanh: Martin Luther 1523 (kirjasta Martin Luther 500, 1983)
Uskonpuhdistajamme Martti Luther (1483-1546) oli varsinainen kynäniekka: hänen kootut teoksensa (D. Martin Luthers Werke) käsittävät 127 osaa, yhteensä 80 000 sivua. Osittain tämä julkaisusarja on myös netissä, suuren yleisön käytettävissä. Kuka nyt sitten ymmärtää varhaisuusyläsaksaa ja osaa lukea fraktuuraa...
Voimme kuitenkin sanoa hänen olleen varsin tuottelias. Lutherin kirjoitukset ja ajatukset levisivät laajalle Gutenbergin keksimän irtokirjakkeita käyttävän kirjapainotekniikan avulla. Kirjantekijät ja -myyjät rikastuivat, Luther ei niinkään. Yhtä kaikki, uskonpuhdistuksen perusajatukset levisivät Euroopassa kulovalkean tavoin.
Irtokirjakkeita (kuva: Wikipedia)
Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina 3.-13.4.2017. Näyttelyyn liittyvä esitelmä "Gutenberg ja Luther" on samassa paikassa keskiviikkona 12.4. klo 18 kirjastossa. 

2 kommenttia:

Hannu Kivivuori kirjoitti...

Hieno buffi! Pitääpä käydä.

Aili Nupponen kirjoitti...

Tuo näköispainos vuoden 1642 Raamatusta löytyy myös minulta. Ja sekin - kuten kaikki muukin teksti - on fraktuuraa!

Luther on ollut suuri vaikuttaja keskuudessamme.