mökkikuva

mökkikuva

torstai 23. helmikuuta 2017

Tuntematon pakolainen

Juha Forsblom
Olin kuuntelemassa Kiteen vastaanottokeskuksen vastaavaa ohjaajaa Juha Forsblomia kunnantalon valtuustosalissa. Meitä kuulijoita oli paikalla jopa kuusi henkeä. Tämän yleisötungoksen huomioon ottaen "pakolainen" taitaa jäädä Tohmajärvellä sittenkin tuntemattomaksi. Osasyynä lienee Salpauselän kisat ja tuisku, joka riepotti lunta ulkonaliikkujan silmille. 
Hyvin asiallisen ja mielenkiintoisen esitelmän Juha kuitenkin piti. Kävimme läpi Suomen pakolaispolitiikan perustermejä ja oikeuskäytäntöjä. Tiedätkö sinä, mikä on Migri ja keitä ovat kiintiöpakolaiset ja kuka on "Dublinin tapaus"?

Suomeen saapui vuonna 2015 yllätysmäärä turvapaikanhakijoita, noin 32 000, joista suurin osa tuli Irakista. Näitä kaikkia tulijoita varten ovat vastaanottokeskukset, joiden perustaminen ja ylläpito on Suomen valtion vastuulla. Näin tehdessään Suomen valtio noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja samalla humaanin, inhimillisen yhteiskunnan pelisääntöjä. Valtion käsikassarana toimii taasen Migri eli maahanmuuttovirasto, joka muunmuassa Kiteellä ostaa palveluja Suomen Punaiselta Ristiltä. 

Mitä turvapaikanhakijalla on takanaan? Uuvuttava pakomatka läpi Euroopan, piikkilankaa, aseidenpiippuja, salakuljettajien ahnaita käsiä, ynseitä katseita niiltä, joilla on koti ja työpaikka, poltettu tai ryöstetty koti, tapettuja sukulaisia, sotaa, pelkoa, ahdistusta, toivottomuutta...

Millaista on vastaanottokeskuksen(Vok) arki? Siihen kuuluu monia elementtejä: suomenkielen opiskelua, työvelvoitteita, papereiden täyttöä, lasten varustamista kouluun, ruoanlaittoa ja sen odottamista, mitä Maahanmuuttovirasto (Migri) päättää kunkin osalta. Arki Vokissa on kuitenkin monin verroin parempaa kuin se, mistä he ovat paenneet. Käytäviltä kuuluu lasten juoksuaskelia ja iloista naurua...
Jotta voisi ymmärtää, täytyy tuntea käsitteet

Ei kommentteja: