mökkikuva

mökkikuva

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Hannibal ad portas!Pitäisikö minunkin sanoa jotain lähivuosien polttavimmasta ongelmasta, joka koettelee vanhaa Eurooppaa? Tuhannet ihmiset pyrkivät kohti vapautta, rauhaa ja parempia oloja. Oleskelu Turkin pakolaisleireillä tai Kreikassa, Makedonian rajalla tai muualla tien päällä matkalla jonnekin on muodostunut sietämättömäksi olemassaolon taisteluksi ihmisille, jotka ovat pakomatkalla Irakista, Syyriasta ja Afganistanista. Minne mennä ja mistä löytää se paikka, jota voisi nimittää kodiksi?

Vapahtajamme, Jeesus Kristus lähti pakosalle jo aivan pienenä. Turvapaikka löytyi naapurimaasta, Egyptistä. ”Joosef heräsi unestaan, otti heti yöllä mukaansa lapsen ja hänen äitinsä ja lähti kulkemaan kohti Egyptiä. Siellä hän pysytteli Herodeksen kuolemaan asti. ” (Matt.2:14-15) Pakomatkan syy muistutti yllättävällä tavalla niitä syitä, jotka ovat pakottaneet useimmat nykyaikanakin liikkeelle. 

Yksityiskohta maalauksesta Gentile da Fabriano: Pako Egyptiin v. 1423 (Wikipedia)
Kristinuskon keskeisimpiä periaatteita on ihmisten tasa-arvo Jumalan edessä. ”Silloin ei ole enää kreikkalaista eikä juutalaista, ei ympärileikattua eikä ympärileikkaamatonta, ei barbaaria, skyyttalaista, orjaa eikä vapaata, vaan Kristus on kaikki, hän on kaikissa.” (Kol. 3:11) Vaikka apostoli Paavali tarkoittaa tällä tasa-arvolla pääsääntöisesti kristittyjen yhdenvertaisuutta, voidaan sitä soveltaa myös kaikkiin muihinkin ihmisiin.   

Keitä ovat nämä nykyajan  ”barbaarit”, joita meidän tulisi kohdella apostolin ohjeen mukaan? Seuraavassa jakeessa on nimittäin sanat: ”Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen.” (jae 12). Kaikki Paavalin luettelemat hyveet liittyvät ihmissuhteisiin. Eläkää ihmisiksi -- siihen sisältyy kaikki. Vaikka pakolaiset ja turvapaikanhakijat eivät aina käyttäydy mallikelpoisesti, niin en voi kun ihmetellä sitä älämölöä ja vihapuhetta, mikä lainehtii sosiaalisessa mediassa näitä ihmisiä kohtaan. Osa porukasta ei ole tyytynyt enää pelkkiin puheisiin... 

Kansanmurhiin  perehtyneenä harrastelijana olen näkevinäni nykyisessä Euroopassa useita sellaisia tekijöitä, jotka ovat tuskallisen tuttuja monista  kansanmurhien ja etnisien vainojen kuvauksista. Propaganda, raja-aidat, ihmisten erottelu, ihmisoikeuksien kaventaminen, vihapuhe, tribalismi... EU pyrkii uudella sopimuksella Turkin kanssa pitämään pakolaistulvan aisoissa. Sopimuksessa näyttää lyövän kättä omien etujen suojelu, inhimillinen tragedia ja järjestäytyneiden yhteiskuntien eloonjäämistaistelu. 

Elämme merkillisiä aikoja. Ennen kaikkea meiltä kysytään rakkautta. Siitä on aina ollut puutetta -- ennen ja nyt. 

Hannibal  ylittämässä joukkoineen Alppeja (kuva: doubtfulsea.com)
PS Mitä tarkoittaa roomalainen sanonta "Hannibal ad portas!"? Käyttäessään huudahdusta "Hannibal on porteilla" roomalaiset kuvasivat sillä tuhon ja katastrofin tuloa. Karthagolainen Hannibal ryösteli 200-luvulla eKr Italian maaseutua pääsemättä kuitenkaan koskaan Roomaan. Häntä odotettiin kuitenkin pelolla ja kauhulla. Nykyajan pakolaiset eivät kuitenkaan ole "hannibaaleja", vaan ihan tavallisia ihmis. Eikä heillä ole edes sotaelefantteja mukanaan niinkuin Hannibalilla oli! Sanonta kuvannee hyvin sitä pelon ja vastustuksen ilmapiiriä, jota tahallaan ja tahtomattaan lietsotaan tämän asian ympärillä. 


 Ei kommentteja: