mökkikuva

mökkikuva

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Värtsilän kirkon liepeiltä

Värtsilän kirkon pääsisäänkäynti

Tämä kirjoitukseni julkaistiin Värtsin verkkolehdessä 5.1.2016. Tässä tämä myös blogin lukijoille luettavaksi:


Näyttää siltä, että Värtsilän kirkko ja muut seurakunnan kiinteistöt ovat ehtymättömän kiinnostuksen kohteina Värtsin verkkolehdessä. Samoin on havaittavissa seurakunnan metsähakkuidenkin osalta. Sinänsä tällainen kiinnostus on kaikkien demokratian sääntöjen mukaista, sillä yhteisestä omaisuudesta on kysymys. Toivoisin keskustelun olevan kuitenkin asiallista ja sen perustuvan tosiasioihin, eikä mutu-tuntumaan. Nämä lienevät hyvän keskustelun periaatteet ylipäätäänkin. Värtsin päätoimittaja pyysi minua kirjoittamaan verkkolehteen seurakunnan aikeista ja vähän muutenkin. Tässäpä siis tämä.
                 Vaikka seurakunnalla ei olekaan pyykitettynä mitään ”Uskin perintömetsää”, osa verkkolehden kommentoijista tuntuu pitävän entisiä Värtsilän seurakunnan metsiä jollakin tavalla korvamerkittyinä. Näinhän ei ole eikä tule olemaan. Yhdistynyt seurakunta hakkuuttaa metsä-omaisuuttaan oman metsäsuunnitelmansa mukaisesti seurakunnan talouden tukemiseksi. Historiaa tuntevat tietänevät myös sen, että Värtsilän seurakunnan metsäomaisuus on pohjimmiltaan tohmajärveläistä perua, joka Värtsilän seurakunnan erottamisessa v 1909 siirtyi uuden seurakunnan omaisuudeksi. Mutta nyt koneet ovat leimikoissa ryskäneet ja puuta on kaatunut  – alijäämien katteeksi! Takana on se aika, kun kerran kävelin Yhdyspankista Osuuspankkiin miljoonan sekki povitaskussani.  Enpä ollut köyhä enkä kippee! Ka, seurakunnan talletusvaroja siinä vaan siirreltiin pankista toiseen… Uteliaille voin kertoa, että ne rahat kulutettiin kokonaisuudessaan Tohmajärven kirkon remonttiin vuonna 2005.
Minkä kirkon risti tämä on?
                 Toimintasuunnitelmassa ja talousarviossa vuodelle 2016 ja suunnitelmavuosille 2017-2018 on joitakin kohtia, jotka koskevat Värtsilän kirkkoa. Seurakunnalla on velvollisuus huolehtia myös tästä rakennuksesta. Tänä vuonna suunnitelmissa on valmistella kirkon remonttia ja kartoittaa ulkomaalaustyötä ja anoa kohdetta avustus-kohteeksi. Kuluvana vuonna on myös tarkoitus korjata pääsisäänkäynnin otsalautoja esimerkiksi lahjoitusvaroja hyväksi käyttäen. Jospa sitten saisi myös koemaalattua jonkun ulkovaraston seinistä vaikkapa talkoilla. Ideana on kokeilla, miten maali pysyy vanhan maalin päällä. Ja jos Luoja ja Kirkkohallitus suo, kirkko maalataan ulkoapäin vuonna 2017 ja samalla uusitaan kirkon sadevesijärjestelmä. Siinäpä siis urakkaa kerrakseen! Ja mikä tärkeintä: Värtsilän kirkko ei ole talvella kiinni, toiminta jatkuu edelleen… Kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Jussi Raerinne on näistä asioista jo ansiokkaasti kertonutkin Värtsin sivuilla. Ei ole jäänyt häneltä kynttilä vakan alle.
                 Seurakunnan talous on näinä aikoina pääsääntöisesti kädestä suuhun elämistä. Ja välillä rahaa on mennyt enemmän kuin on suunniteltu tai sitä on tullut vähemmän kuin olivat odotukset. Siitä siis tuo yli 200 000e:n alijäämä usean vuoden ajalta. Ja kuitenkin, monenlaista puuhataan. Kirkkovaltuusto katsoi äänestyksen jälkeen aiheelliseksi osallistua kolmen vuoden aikana Tohmajärven (siis järven) kunnostukseen. Samoin Kemien srk-talon urut korjataan tämän vuoden alkupuolella (sekin vie enemmän rahaa kuin suunniteltiin, kiitos Kirkkohallituksen niukan avustuspolitiikan!) Tohmajärven kirkonkin urut reistailevat. Samoin maali tippuu Kirkkoniemen kirkon ulkoseinistä, vaikka kuinka kirkkoherra rukoilisi. Kemien seurakuntatalon peltikatto rumisee ja kolajaa tuulella kuin ilmoittaakseen, ett uusia pitäs, uusia pitäs…
Tulopuoli jää tässä kirjoituksessa vähemmälle kerronnalle. Toimintasuunnitelma tuleville vuosille sisältää muutamia ehdotuksia, joiden toivotaan kohentavan seurakunnan taloutta. Tonttien ja metsäpalstojen myyntiä muun muassa.
Seurakunta on pohjimmiltaan enemmän kuin seinät, kyntteliköt, liturgiset kaavut, metsäpalstat tai kirjanpidon bittijonot. Seurakunta on Kristuksen ruumis, jossa hallitsee kolmiyhteinen Jumala Henkensä kautta. Itäisen maan tietäjät lähtivät omasta maastaan kaukaa seuraamaan outoa tähtikuviota. Tähtikuvio teki käännöksen Betlehemin yllä. Se oikea ”valo” makasi seimessä, kapaloituna olkien päällä. Syttyköön hänen valonsa meihin luomaan sekä ymmärrystä että rakkautta yhteistä asiaa kohtaan!

Kaikin puolin kaikille seurakuntalaisille ja Värtsin verkkolehden lukijoille hyvää ja siunattua Uutta Vuotta 2016!

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Kommenttini ei liity blogiisi, mutta liittyy Värtsilään ja Värtsilän kirkkoon.

Olin eilen piispa Leino Hassisen muistoseuroissa Helsingin tuomiokirkon kryptassa. Siellä muisteltiin hänen työtään Karkkilassa, Vihdissä, Kotimaa-lehdessä, Otaniemen opiskelijapappina sekä Inkerin kirkossa. ”Savotta” Inkerin kirkossa alkoi Kirkon Ulkomaanavun aloitteesta työntekijöiden kouluttajana ja huipentui piispuuteen 1990-luvun loppupuolella.
Leino Hassisen aikaa Värtsilän kirkkoherrana 1956-1956 ei ollut kukaan muistelemassa. Vaikka olenkin tohmajärveläinen, muistan kirkkoherra Hassisen Isä Camillo -olemuksen kylän raitilla; pitkänhuiskea nuori mies pussihousuissa. En muista mitään erityistä tilannetta, mutta tunnemuistiin on jäänyt kuva kiehtovan erilaisesta papista.
Voisivatko värtsiläläiset kertoa muistojaan kirkkoherra Hassisesta meidän 1950-luvun lasten iloksi? Hassisen lapsetkin varmaan ilahtuisivat muisteloista.

Maija kirjoitti...

Korjaus edelliseen kommenttiini: Hassisen kirkkoherrakausi Värtsilässä oli 1956-1959.