mökkikuva

mökkikuva

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Piispan tarkastettavana 1Piispantarkastus on ohi. Viime sunnuntaina vietimme seurakunnassamme juhlamessua, jossa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen saarnasi. Hän puhui Jumalan rauhasta ja siteerasi YK:n entistä pääsihteeriä Dag Hammarskjöldia. Piispa muuten löysi Värtsilän kylätalon kirpparilta edellä mainitun pääsihteerin kirjoittaman kirjasen. Koskaan ei tiedä mikä ”kirjallinen helmi” sattuukaan eteen! Värtsin verkkolehdessä on tuosta kylätalon vierailusta Seppo Pusan ansiokas kuvareportaasi.

Mitä ”piispantarkastus” piti sisällään tällä kertaa? Lienee hyvä mainita kolme aikaisempaa vierailua hiippakunnasta ennen näitä huhtikuisia päiviä. Dekaani Ouri Mattila ja hiippakuntasihteeri Ulla-Maija Harju kävivät eräänä lauantaina vetämässä ns. tulevaisuustyöpajaa. Siihen osallistui sekä työntekijöitä että  luottamushenkilöitä. Asessori Marko Marttila Valkealasta piipahti tarkastuksella eräänä kauniina keskiviikkopäivänä. Hän tutkaili seurakunnan arkistoa sekä kyseli mitä valmiussuunnitelmalle kuuluu ja miten tässä seurakunnassa on huolehdittu muun muassa työsuojelusta. Moitittavaa ei löytynyt. Hän saikin sitten oikein rautaisannoksen arkistonhoidosta Riitta Mäntylältä, joka oli juuri sopivasti järjestämässä seurakunnan arkistoa kyseisenä päivänä. Taisi olla sama urakka Valkealassa vielä edessäpäin…


Asessori ja lakimies Jyri Klemolan kanssa saimme (kirkkoherra ja talouspäällikkö) istua saman pöydän äärellä pitkän tovin. Kävimme läpi seurakunnan hallinnon kiemuroita, pöytäkirjakäytäntöjä ja ylipäätään lain erilaisia tulkintoja asiantuntevassa seurassa. Asessorin kysymys eräästä päätöksestä kirvoitti esille yleistä hilpeyttä hänen kysyessään: ”Mitä te oikeastaan olette tässä päättäneet?” Hilpeyden syy oli siinä, ettemme nimittäin itsekään olleet asiasta aivan varmoja.  Ensimmäinen lause sisälsi selkeän päätöksen, mutta seuraava lause vesitti ensimmäisen sisällön! No, kyseessä taisi olla sellainen päätös, jota nimitetään sivistyneesti ”kompromissiksi”. Suurempia virheitä pöytäkirjoista ei löytynyt, pientä fiksausta kylläkin.


Torstaina 9.4. odotimme piispaa ja hänen seuruettaan saapuvaksi Tohmajärvelle. Oli alkamassa ns. seurakuntapäivä. Koska sattui olemaan Mikael Agricolan päivä, tervehdin piispaa uskonpuhdistajamme omilla sanoilla ”Hyvästä papista” (Rucouskiria  v 1544):                                           ”Viriä pappi, opetusisä

                                             kansan ruokkii kuin äitin nisä,

                                             Ja hyvä paimen kaitsee lampaat,

                                             sairaat, eksyvät ja kaikki rampaat.

                                             Valvoo, manaa, etsii ja huutaa,

                                             ja tegee paljon hyvää muuta.

                                             Kuin isänt antaa pereens ruokaa,

                                             niin pappi seura(kunnan) edes huokaa.”Piispa pitämässä hartautta (kuva: Antti Happonen)
Joimme seurakuntatalolla aamukahvit edesmenneen kanslisti Vieno Kekäleen Myrna-kupeista.  Kuppeja kilistelimme hopealusikoilla (hopeaa pöytään kun piispaa kestitään!). Ja sitten liikkeelle! Aluksi piispa Seppo Häkkinen pääsi tutustumaan kunnan varhaiskasvatukseen päiväkoti Käenpesässä, jossa piispa myös piti ”Hyvä paimen”-aiheisen hartauden. Piispasta voi syystä havaita, että hän on pitänyt lapsille hartauksia ennenkin.  Ja lapset käyttäytyivät todella esimerkillisesti! Vastaava lastentarhanopettaja Päivi Eskelinen kertoi uusista kasvatuksen tuulista, eritoten esiopetuksen ja koulun välisestä taitekohdasta.

Lehdistötilaisuuden jälkeen piispa seurueineen tapasi kunnan edustajia lounaalla ravintola Kotipirtissä. Lammaspaistin äärellä selvisi, kuinka monella tavoin seurakunnan ja kunnan intressit ovat yhteiset paikkakunnan parhaaksi.
 Yksi päivän kohokohdista oli vierailu Nordic Koivu Oy:n tiloihin Kemienmäellä. Kaikille mukana olleille valkeni se hämmästyttävä seikka, kuinka innovatiivinen ja kansainvälinen yritys meillä Tohmajärvellä on. Tehtaalla oltiin juuri asentamassa ja koekäyttämässä uutta tuotantolinjaa, jonka tehtävänä on pakata koivunmahlaa aseptisesti pahvisiin tölkkeihin. Ja mikä hienointa: tuotannosta menee noin 97% ulkomaille! Pystyykö mikään muu tohmajärveläinen yritys samaan?


Nordic Koivu Oy:n tiloissa

Myö ollaan ihan ihmeissään! Susanna Maaranen esittelee uusia tiloja
Ja mitä sitten tapahtui… siitä seuraavissa kirjoituksissa lisää.

Ei kommentteja: