mökkikuva

mökkikuva

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Papin päiviä

Hukka periköön byrokratian!
"Pappi on viikolla näkymätön ja sunnuntaina käsittämätön." Näin kuuluu tunnettu lausahdus kansan suusta. Pitääkö paikkansa? Saattaa pitääkin, varsinkin kun kyse on kirkkoherroista. Teen paljon sellaista, joka jää näkymättömiin tai tulee esille vain välillisesti. Ja paperihommien määrä sen kun vaan kasvaa. Tätä seikkaa ovat erityisesti pitkään töissä olleet kirkkoherrat valitelleet. Kauniisti sanottuna hallinto on tarkentunut ja monimutkaistunut. Muistaakseni kirkossakin pyrittiin jossain välissä hallinnon "keventämiseen". Liekö se komitea vielä töillään, kun hallinto on vaan siitä ajasta "raskautunut"...
Mitä kirkkoherra puuhailee viikoittain tai päivittäin? Otetaan allakka auki vaikkapa viime maanantailta ja katsotaan mitä siellä lukee: klo 8.30 virastolle kirkollisten ilmoitusten tekoon, klo 9.45 Tikkalassa pitämässä aamunavausta koululaisille ja esikoululaisille, takaisin virastolle jatkamaan kirkollisten tekoa ja ottamaan vastaan työntekijöitä, jotka piipahtivat kysymään ja sopimaan yhtä sun toista, puheluja, sopimisia, sähköpostia,  klo 13 keskustelu asiakkaan kanssa, klo 15 syntymäpäiväkäynti, puheen valmistusta, klo 17 lähtö srk-talolta miesten saunaretkelle Rantakylän uimahalliin paikallisten saunapiirin vieraaksi, puhe saunapiirissä, jutustelua saunan lauteilla ja altaalla, paluu kotiin noin klo 21. 
Jokainen päivä ei tietysti ole näin pitkä kuin tuo 16.3.2015, mutta lista antanee kuvan työn monipuolisuudesta. Papin työn rikkauteen kuuluu se, että jokainen päivä on erilainen, vaikkakin monet elementit ovat tuttuja ja toistuvat yhä uudelleen. Työaikaa ei ole, eikä tunteja lasketa. Työehtosopimus takaa kyllä kaksi vapaapäivää viikossa. Niinäkin päivinä voi olla töitä, jos työ välttämättä sitä vaatii. Silloin yleensä vapaapäivä yritetään siirtää johonkin muuhun päivään. Ja kerran kuukaudessa vapaapäivät voi sijoittaa viikonloppuun.
Ja mikä parasta: tässä työssä saa tavata ihmisiä. Ihmiset eivät ole lakanneet kiinnostamasta minua. Myöskään ne hankalat. Ja sitten "best of the best" (parhaista parhain) on se, että voi työkseen puhua Kristuksesta! Toivottavasti en ole puheissani kovin "käsittämätön"!

Ei kommentteja: