mökkikuva

mökkikuva

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Fiksuja nuoria

Palasin tänään rippikoululeiriltä. Tulipahan jälleen todetuksi, kuinka fiksuja ovat tohmajärveläiset nuoret. Oronmyllyn siivooja antoi välitöntä palautetta leirin viimeisenä päivänä. Nuoret olivat siivonneet asuinhuoneensa esimerkillisellä tavalla. Yhdet sukat poikien pesuhuoneessa vain etsivät omistajaansa. Liekö jääneet edellisiltä asukkailta...
Muutenkin leiri meni hyvin ja suunnitellusti. Syitä on monia. Hyvät ja ammattitaitoiset työntekijät, hyvä leiripaikka, erinomainen ruoka ja nämä mukavat nuoret. Aika monesta nuoresta voi nähdä, kuinka heistä on pidetty huolta ja heitä on rakastettu. Onneks olkoon, vanhemmat!
Rippikoulun onnistumisen yksi tae ovat myös hyvät ryhmänjohtajat eli isoset. Heistä voi todellakin nähdä, kuinka pitkänlinjan kaksivuotinen isoiskoulutus tuottaa hyvää satoa. Nuorisotyönohjaajan valitsema tie on ollut oikea. 
Mitä nykyaikaisessa rippikoulussa tehdään? Sitä, mitä ennenkin. Opiskellaan kristinuskoa, pidetään jumalanpalveluksia ja hartaushetkiä, lauletaan ja leikitään. "Leikkiminen" sisältää terminä kaiken iltaohjelman, ohjatun liikunnan ja muun toiminnan. Ehkä "leikkiminen" on väärä sana, pikemminkin pitäisi puhua ns kasvatuksellisesta osiosta, sillä muunmuassa moni iltaohjelman ohjelmanumero palvelee rippikoulun päätavoitteita, esimerkiksi ryhmäytymistä ja itsetunnon ja itsetuntemuksen kasvattamista. Ja hauskaakin saa olla. 
Leirin viimeisenä "oppituntina" nuoret kävivät yksitellen läpi rastiretkeilyn, jossa pohdittiin elämän eri vaiheita. Purettaessa tätä tehtävää esille tuli rukouksen mahdollisuus kohdattaessa elämän vaikeuksia. Nuoret olivat hyvin perillä muista apukeinoista, joihin turvautua, kun elämä niin sanotusti potkii päähän. Jätimme heille pohdittavaksi myös rukouksen mahdollisuuden. Saa myös rukoilla. Jumala kuulee rukouksen -- tavalla tai toisella. 

Rukoilkaa tekin, aikuiset, nuorten puolesta!

Rippikoulusta olisi mukava julkaista kuvia, mutta nykylainsäädännön mukaan kuvia nuorista ja lapsista ei voi julkaista ilman lupaa. Tässä kuitenkin kuva uudesta jumalanpalvelusjärjestyksestä, jota kokeiltiin ensimmäistä kertaa tällä leirillä (idea on peräisin Noljakan kirkosta, jossa sitä on kehitellyt kanttori Pekka Varonen). Leiriläiset sijoittuvat istumaan kahdelle penkkirivi-kaarelle vastakkain toisiaan. Keskellä on kevytrakenteinen alttari, kynttiläteline tai joku muu havaintoesine, kulkueristi ja lukupulpetti. Kuvassa näkyvät nämä keskeiset elementit. Papin selän takana on sitten varsinainen alttari kaiteen takana. Kynttilätelineen paikalla voi olla myös kukkia tai 
viherkasveja. Luomakunnan jumalanpalveluksessa leirillä sillä
paikalla oli täytetty susi ja supikoira. Vastakkain istumisesta on paljon etua, muunmuassa se, että tällainen järjestely tukee yhteislaulua. Muutenkin kasvokkain istuminen luo yhteisöllisyyden tunnetta porukkaan. 
Rippikoulu on tällä hetkellä osallistumisprosentiltaan yksi parhaimmista seurakunnan toimintamuodosta. Se on osa nuorisokulttuuria ja siihen on myös satsattu. Työntekijälle leiri on raskas, mutta antoisa. Nuorten kanssa pysyy nuorena!Ei kommentteja: