mökkikuva

mökkikuva

maanantai 9. helmikuuta 2015

Jalokivet välkkyvät pedonkynsissä


Käytin eräässä hartaudessa Ylva Eggehornin (s. 1950) runoa "Niille jotka kysyvät". Runo löytyi kokoelmasta "Parantava runo" (toim Immeli, Melén, Sippola.Tammi, Helsinki 1985) Runo on alunperin suomentanut Anna-Maija Raittila ("Pannaanko tasan", 1972). Runossa on upea vertauskuva pedonkynsissä välkkyvistä jalokivistä. 

Niille jotka kysyvät

Mitä muuta voit olla kuin syli
tässä kirotussa maailmassa jossa jalokivet
                                            välkkyvät pedonkynsissä
mitä muuta voit olla kuin pelkkä leipä
niiden keskellä jotka tietävät vain miltä kivet näyttävät
ja jotka kysyvät viinistä: mitä tuo on?

Hänellähän on vain sinun kätesi jotka hän voi levittää
Hänellähän on vain sinun ruumiisi jossa hän voi tulla
                                           todelliseksi
niin kuin tuulella on puut niin hän tahtoo sinut
mitä muuta voit olla kuin hänen sylinsä
niille jotka kysyvät: millainen se on.
                                              Joh.15:12

Tämä runo vei minut pienelle etsintämatkalle internetin ihmemaailmaan. Mielessäni on ollut jo pitemmän aikaa eräs toinen Eggehornin runo, jossa sekä runoilija että Jeesus istuvat keittiön pöydän ääressä ja juovat jotakin: kahvia tai teetä, en muista tarkkaan. Löysin kuin löysinkin sen runon ja se "juotava" oli jotakin muuta... Hieno, mystinen runo tavallisesta kohtaamisesta tukholmalaisen asunnon keittiössä: 

                                                              Oli tavallinen päivä, me istuimme keittiössä, meillä oli pullo coca-colaa
Jeesus ja minä, oli kuuma ja pöly leijui auringossa:
Pannaanko tasan hän sanoi, meillä oli pikku-ranskis myös,
me söimme ja katsoimme toisiamme pitkään auringonsavun läpi
ei pelottanut edes kun hän lähti pöydälle jäi tyhjä pullo ja muruja: tavataan 
hän sanoi
ja minä näin sen selvän värinän hänen askelissaan joka merkitsi: nyt
mutta sitten tajusin mitä se kaikki merkitsi sinä päivänä
Ei ollut rumpuja eikä jyrinää
ei kellojen pompotusta eikä kova tuuli levitellyt lippuja
eikä silmät selällään kuunneltu suuria sanoja:
oli vain jotain mitä pantiin puoliksi tai sillä lailla ja oltiin
samassa paikassa mutta omatkin vuoret oli tallella
oli oma elämä vaikka se jotenkin katosi
ja läheisyyden koki selvänä (olen hämmentynyt)                                                                    (kirjassa "Pannaanko tasan" 1972)


"Vi satt i köket och hade köpt en coca-cola Jesus och jag".  Runon kuuluisa lause toisella kansankielellämme. Netin tiedonmurusten mukaan Ruotsiin 1970-luvulla rantautunut Jeesus-(hippi)liike piti yhtenä kokoontumispaikkanaan Ylva ja Georg Eggehornin kotia Sorundassa. Muistelen hämärästi lukeneeni Eggehornin runojen olleen aikanaan varsinainen merkkitapaus Ruotsin maallistuneessa yhteiskunnassa. Nuori nainen kirjoittaa hienoa modernia runoa ja vielä uskonnollisista aiheista!


Muutama sana Ylvalta itseltään. "Om sina dikter ska Ylva Eggehorn ha sagt: "De bara kommer över mig. Gud skriver dem åt mig."  Artikkelin kirjoittaja jatkaa: ”Många har blivit klassiker, bland dem särskilt psalmerna "Gråt inte mer Maria" (Sv Ps 463) och "Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken" (Sv Ps 256)." (Världen i dag-lehti 24.3.2010) 463 ja 256 ovat siis Ruotsin ev.lut. kirkon nykyisen virsikirjan virsiä. Eggehornin intohimoinen rakkaus Raamattuun näkyy hänen runoissaan ja virsisanoituksissaan.
Ylva Eggehornia voisi ehkä verrata Suomessa Anna-Maija Raittilaan sekä vaikutukseltaan että tuotannoltaan. Runoja, hartauksia, virsiä, romaaneja, artikkeleita… Runoilija on saanut vuosien varrella äänensä kuuluville.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kommentin voi lisätä painamalla tätä kohtaa ja voi valita esim "nimetön" ja kirjoittaa viestin laatikkoon. Jos haluat voit laittaa alle oman nimesi / nimimerkkisi tai jättää sen pois. Kun painat vielä "julkaise" joudut napauttamaan kohtaa "en ole robotti" ja kirjoittamaan näytetyn tekstin kohtaan "kirjoita viesti" ja painamaan kohtaa "Vahvista". Sen jälkeen viestisi tulee minulle hyväksyttäväksi ja vasta sen jälkeen se julkaistaan.
Mikko L
bloginpitäjä